Contactlenzen en make-up: gaat dat wel samen?

In het voorjaar nummer van Cornea Magazine van de Hoornvlies Patiënten Vereniging is de column ‘Contactlenzen en make-up: gaat dat wel samen?’ gepubliceerd. In dit artikel vertelt senior optometrist Henny Otten over het combineren van make-up met het dragen van contactlenzen.

Contactlenzen en make-up: gaat dat wel samen?

Het combineren van make-up met het dragen van contactlenzen is een onder-werp dat, zowel bij lensdragers als bij de specialist die lenzen aanmeet, vragenoproept. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen het esthetisch verfraaien van de ogen en het veilig dragen van contactlenzen. De vuistregel is om altijd eerst de lenzen in te zetten voor het aanbrengen van make-up. Het omgekeerde kan leiden tot make-up onder de lens, wat irritatie kan ver-oorzaken. Daarnaast kunnen losse make-up deeltjes zich aan de lens hechten, waardoor de lens vervuilt.

Door Henny Otten met dank aan Dieuwke van de Wiel – van Ooik, coördinator Visser Academie

Illustratie door Jessica Leenen

Make-up en contactlenzen kunnen samengaan, mits
De keuze van make-up speelt een heel belangrijke rol. Make-up producten variëren van wateroplosbaar tot waterproof. Waterproof make-up is minder geneigd tot uitlopen en afgeven en komt minder snel in de traanfilm terecht. Het nadeel van deze soort make-up is dat het met een oliehoudende reiniger moet worden verwijderd. Oliehoudende reiniger kan restjes achterlaten waar-door het bevochtigen van de lens moeilijker wordt. Hypoallergene en olievrije producten hebben de voorkeur, omdat ze minder irriterend zijn voor de gevoe-lige huid rondom de ogen en minder risico vormen voor de ogen zelf.

Met gepaste aandacht make-up aanbrengen
Het is belangrijk dat het aanbrengen van make-up de functie van de oogleden niet verstoort. In de oogleden bevinden zich talgklieren die onmisbaar zijn voor het behoud van een stabiele traanfilm. Ze zorgen voor belangrijke smeer-stoffen in de tranen en dat de tranen niet te snel verdampen. Het aanbrengen van make-up direct op de waterlijn, net boven of onder de wimpers, kan deze klieren verstoppen en moet worden voorkomen.

Zorgvuldig make-up verwijderen
Het op de juiste manier verwijderen van make-up is even belangrijk als het zorgvuldig aanbrengen ervan. Verwijder altijd eerst de contactlenzen en gebruik vervolgens een zachte, olievrije make-up remover. Veeg altijd van het oog af om te voorkomen dat make-up deeltjes in het oog terechtkomen.

Het gebruik van oude of verlopen make-up is sterk af te raden, vooral vanwege het risico op een bacteriële infectie.

Lees beschrijving en let op houdbaarheidsdatum
Gebruik van make-up kan leiden tot overgevoeligheidsreacties, mede door de conserveermiddelen die in deze producten aanwezig kunnen zijn. Er zijn steeds meer hypoallergene producten beschikbaar, die beter zijn afgestemd voor het gebruik op de huid. Lees de bijsluiter en informatie op de verpakking om te zien of er conserveermiddelen in het product zitten. Overbodig te schrijven, maar toch … het gebruik van oude of verlopen make-up is sterk af te raden, vooral vanwege het risico op een bacteriële infectie. Eyeliner en mascara kunnen het beste binnen drie tot zes maanden worden vervangen. Roodheid en irritatie zijn tekenen dat iets niet goed gaat. In dergelijke gevallen is het aan te raden de lenzen te verwijderen en een oogspecialist te raadplegen. Beperk ook tijdelijk het gebruik van make-up.

Dit artikel is verschenen in Cornea Magazine jaargang 19 voorjaar 2024. Bekijk het artikel via deze link.

Column Henny Otten in Cornea Magazine – Hoornvlies Patiënten Vereniging
Jaargang 19 voorjaar 2024

Visser Contactlenzen

De beste oplossing, de beste zorg.