Het belang van medische contactlenzen

Werkzaam zijn in de oogheelkunde betekent continu beslissingen maken over de vervolgstappen, die voor elke patiënt anders zijn. Toch is mij, zeker sinds ik bij Visser Contactlenzen aan de slag ben gegaan als optometrist, iets opgevallen. Medische contactlenzen worden nog te vaak achterwege gelaten als je het mij vraagt. We kennen waarschijnlijk allemaal de medische contactlenzen als oplossing voor keratoconus of de bandagelens bij een cornea erosie. Maar men is nog niet zo goed bekend met het feit dat deze lenzen nog veel vaker kunnen worden toegepast.

Een voorbeeld uit de praktijk: de patiënt heeft trichiasis, wat betekent dat de wimperhaartjes een verkeerde groeirichting hebben. Hierdoor wordt het hoornvlies continu beschadigd. Allerlei behandelingen zijn geprobeerd in het ziekenhuis, van elektrische epilatie of bevriezing van wimpers tot aan de gehele dag bevochtigingsdruppels gebruiken. De patiënt is nu uitbehandeld in het ziekenhuis. Uiteindelijk kwam de patiënt wel tot twee keer per maand om de wimpers te epileren. Was hier een gemakkelijkere oplossing geweest? Jazeker. Een simpele bandagelens zou de schuring van de wimperhaartjes tegen het hoornvlies voorkomen en dus de irritatie/pijn verhelpen, te veel bezoeken aan het ziekenhuis besparen en ruimte maken voor andere patiënten.

Ook vaker gezien: iemand met zeer droge ogen door Sjögren waarbij het hoornvlies erg gevoelig is en hierdoor vaak pijn ervaart. Ook dit kan vaak door medische contactlenzen verholpen worden. Door een bandagelens op het hoornvlies te zetten of een scleralens aan te passen, bedek je de zenuwen waardoor de irritatie/pijn bestreden wordt.  En een laatste voorbeeld. Mensen met aniridie, wat betekent dat de iris gedeeltelijk of geheel ontbreekt, die last hebben van fotofobie en/of cosmetische redenen hebben, kunnen gebruik maken van een prothese contactlens waarbij minder licht op het netvlies valt. Op de lens wordt een iris geprint of geschilderd en zo wordt het goede oog ‘gekopieerd’ naar het aangedane oog.’

Dan nu de belangrijke vraag: waarom is het belangrijk om hiervan te weten als je in de optiek werkt? Als medische contactlensspecialist/optometrist werk je zowel in de eerste als de derdelijns zorg. Patiënten kunnen deze specialisten/optometristen direct benaderen, maar kunnen ook doorverwezen worden via ziekenhuizen en klinieken. Maar wie wijst de patiënt hierop? Om optimale zorg te kunnen leveren, is het van belang om te weten wat er allemaal mogelijk is wat betreft behandelingen.

Wie moet dit dan weten? Eigenlijk vanaf de verkoopmedewerkers in de optiek en doktersassistentes in het ziekenhuis of kliniek tot aan oogartsen binnen een sub-specialisme. Het begint meestal bij de mensen die toegankelijk zijn en dit zijn meestal mensen in de optiek. Locaties waar medische contactlenzen worden aangemeten, zijn beschikbaar in veel ziekenhuizen en klinieken, maar ook op veel plekken niet. Op de plekken waar geen directe toegang is tot een medische contactlensspecialist, denk aan niet-cornea gespecialiseerde klinieken, wordt de mogelijkheid tot behandelen met contactlenzen vaak niet voorgelegd als optie, waardoor patiënten onnodig lang op soms een simpele behandeling moeten wachten.

Het is daarom van groot belang om De Juiste Zorg op de Juiste Plek te leveren en hiermee de patiënt te kunnen voorzien van de juiste oplossing. En uiteraard medische contactlenzen bekend te maken als een oplossing, indien de juiste indicatie.

Een overzicht van de meest gebruikte medische indicaties bij medische lensoplossingen, waarbij een doorverwijzingen naar een medische lensspecialist erg behulpzaam kan zijn voor de ogen van de patiënt en meestal ook de portemonnee gezien een medische indicatie volledig te declareren is bij de zorgverzekeraar, staat op de website van Visser Contactlenzen.

Dit artikel is gepubliceerd in Eyeline, voorjaar 2022. Link naar het artikel.