Wees zuinig op uw ogen; draag een vuurwerkbril

Otto liep in 2014 oogletsel op door vuurwerk
Otto liep in 2014 oogletsel op door vuurwerk

Bij Visser Contactlenzen staat veilig en comfortabel zien voorop. Vorig jaar liepen 328 mensen oogletsel op en 46% van de vuurwerkslachtoffers was toeschouwer (VeiligheidNL). Negen jaar geleden werd Otto een van hen. Na vele operaties en jaren van ongemak kan hij nu dankzij een speciale lens weer goed zien. De boodschap van Otto en oogarts Tjeerd de Faber is helder: draag een vuurwerkbril, over uw eigen bril. Laten we samen streven naar een scherp en schitterend 2024.

Oudjaarsavond 2014; de nacht waarna alles veranderde
Het was Oudjaarsavond 2014. Otto (nu 46) stond met zijn gezin voor zijn huis, klaar om een pot siervuurwerk af te steken. Een feestelijke traditie die abrupt veranderde in een nachtmerrie. De pot ontplofte sneller dan verwacht, en in een fractie van een seconde kwam het vuurwerk in het gezicht van Otto terecht. Zijn eigen bril spatte uit elkaar en zorgde voor nog meer schade.

Otto had geen iris meer en nog slechts 10% zicht
Een bebloed gezicht en een pijnlijk besef dat er iets grondig mis was met zijn oog. In paniek werd Otto naar het ziekenhuis gebracht door zijn buurman. Daar begon een reis van herstel, met operaties, hechtingen, en een moeizame weg naar genezing. Hij had meerdere verwondingen in zijn gezicht, een gaatje in de oogbal en schade aan het netvlies. Vijf uur aan operaties later had Otto een andere lens in zijn oog, geen iris meer, en slechts 10% zicht.

Het dagelijks leven na het vuurwerkongeluk
Gelukkig beperkt het oogletsel Otto nu nog minimaal in zijn dagelijks leven, maar dat was voorheen wel anders. Een zonnebril werd een onmisbare accessoire. Doordat zijn oog geen iris meer heeft, werd licht niet meer gefilterd en was Otto genoodzaakt om constant een zonnebril te dragen. Ook kreeg hij steeds opnieuw ontstekingen aan zijn oog wat het nodige ongemak met zich meebracht. Een doorverwijzing van zijn oogarts in het Amsterdam UMC naar Visser Contactlenzen bracht gelukkig verlichting.

Hoe een zachte contactlens Otto van zijn klachten afhielp
Ahmed Ibrahim, optometrist bij Visser Contactlenzen: “Iets meer dan een jaar geleden kwam Otto bij mij op het spreekuur om te zoeken naar een oplossing voor zijn klachten. Otto was al uitbehandeld bij de oogartsen, maar hij was nog niet van zijn klachten af.

Het vuurwerktrauma heeft ervoor gezorgd dat zijn iris overmatig licht niet meer kan tegenhouden. Hierdoor ervaarde hij normaal licht als erg fel en storend. Ook heeft zijn hoornvlies, de buitenkant van het oog, een vervelende aandoening ontwikkeld door het ongeluk waarbij hij continu pijnlijke wondjes krijgt.

Een zachte contactlens met filter, zoals een zonnebril, op het aangedane oog zorgt ervoor dat het licht minder fel het oog binnenkomt en werkt als een pleister voor de wondjes op het hoornvlies. Ik ben blij dat Otto door de lens van zijn klachten af is en hij zijn dagelijkse taken weer goed kan uitvoeren.”

Otto op spreekuur bij Ahmed Ibrahim, optometrist bij Visser Contactlenzen

Helaas staat Otto’s ongeluk niet op zichzelf
Oogarts Tjeerd de Faber maakt zich al jarenlang hard voor een vuurwerkverbod. De arts, onder andere geëerd voor zijn toewijding aan vuurwerkbrillen en vuurwerkverboden, deelt zijn bezorgdheid over het groeiende aantal slachtoffers tijdens de jaarwisseling. Hij pleit voor verandering, voor een verbod op particulier vuurwerk en voor het belang van het dragen van vuurwerkbrillen.

Tjeerd de Faber: “Op 2 januari 2012 kwam Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, met het hele college kijken in het Oogziekenhuis Rotterdam. Ik heb ze lesgegeven, en de cijfers waren natuurlijk schrikbarend. Toen heeft Aboutaleb veiligheidsbudget vrijgemaakt om op basisscholen voorlichting te geven en vuurwerkbrillen uit te delen. Hiermee kregen we veel aandacht in de pers. Midden jaren 90 zag ik slechts 3 jongens met een vuurwerkbril op straat, dat waren mijn eigen zoons. Als ik nu tijdens de jaarwisseling naar het ziekenhuis rij, zie ik gelukkig heel veel mensen al een vuurwerkbril dragen.”

Helaas staat dit ongeluk niet op zichzelf. Tjeerd de Faber: “Een vuurwerkslachtoffer dat me altijd is bijgebleven was een 3-jarig jongetje. Hij was het jongste patiëntje dat ik heb gezien met oogletsel door vuurwerk. Hij kwam op de arm van zijn vader binnen en huilde hartverscheurend. Het was op 1 januari 2003 om 11 uur ’s morgens. Er bleek een babypijltje in zijn oog terecht gekomen te zijn. Toen ging bij mij de knop om: hier moeten we écht mee stoppen. Na vele operaties is het jongetje uiteindelijk blind geworden aan dat oog. En dan ben je levenslang patiënt.

Ook is er wel eens een moeder en een vader met vuurwerkletsel binnengebracht, maar hun kinderen hadden niets, want die hadden van de juf geleerd om een vuurwerkbril te dragen. Teach your parents well.”

Een vuurwerkbril kan 80-90% van het letsel voorkomen.”

drs. Tjeerd de Faber
Oogarts drs. Tjeerd de Faber met vuurwerkbril
Oogarts drs. Tjeerd de Faber

Bescherming voorop
Elke jaarwisseling opnieuw blijft vuurwerk een serieuze bedreiging voor onze ogen. Otto’s verhaal benadrukt de kwetsbaarheid van onze ogen en is een oproep om voorzichtig te zijn tijdens de jaarwisseling.

Een eigen bril beschermt niet tegen vuurwerk. Een normale bril verbrijzelt, smelt of scheurt, en kan zelfs versplinterd in het oog terecht komen. Dan ben je nog verder van huis.

drs. Tjeerd de Faber

Veel mensen denken dat de eigen bril voldoende bescherming biedt tegen vuurwerk. Juist het tegenovergestelde is het geval. Tjeerd de Faber deelt zijn ervaring: “Ik heb meerdere patiënten gezien met verbrandingen in het gezicht, zonder beschadiging aan de ogen door het dragen van de vuurwerkbril. Zo’n bril kan 80-90% van het letsel voorkomen, maar niet alle. Een eigen bril beschermt niet tegen vuurwerk. Een normale bril verbrijzelt, smelt of scheurt, en kan zelfs versplinterd in het oog terecht komen. Dan ben je nog verder van huis. Zet de vuurwerkbril dus over de eigen bril heen.”

Wees zuinig op uw ogen; draag een vuurwerkbril
Niet alleen van Otto’s persoonlijke verhaal, maar ook de inzichten die oogarts Tjeerd de Faber met ons deelt benadrukken het belang van de juiste bescherming voor je ogen. Bescherming moet voorop staan. Draag een vuurwerkbril, vermijd onnodige risico’s, en laten we samen streven naar een veiligere jaarwisseling voor iedereen.

Wees zuinig op uw ogen; draag een vuurwerkbril.

Visser Contactlenzen

De beste oplossing, de beste zorg.