• St. Annastraat 93
  • 6524 EJ Nijmegen
  • 088 900 80 80
  • Lettergrootte

FAQ

Wij hebben voor u de meest gestelde vragen over contactlenzen verzameld. Van vragen over de gewenningsperiode tot wat Visser Contactlenzen onderscheidt van andere optometristen/opticiëns.
Mocht u toch nog een andere vraag hebben dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

1. Ik wil mijn lenzen online aanschaffen maar bij jullie de aanmeting laten doen. Kan dat?
Tegenwoordig is het gemakkelijk om zelf lenzen te bestellen via internet. In sommige gevallen bent u daarmee voordeliger uit. Het neemt echter niet weg dat het aanmeten van de juiste contactlens een specialisme is en uw oog blijvende schade kan oplopen als u de verkeerde lens of verkeerde vloeistof gebruikt. Wilt u uw lenzen online via internet kopen, maar er zeker van zijn dat u de juiste lenzen draagt en de geschikte vloeistof gebruikt? Laat ons dan de passing, en later ook de controles, uitvoeren. Dan weet u zeker dat het stuk ‘kwaliteit’ gewaarborgd is. Het blijven tenslotte wel uw ogen!

2. Waarom zijn jullie duurder dan de gemiddelde opticien?
Bij Visser Contactlenzen streven we de hoogste kwaliteit na. Bij ons vindt u voornamelijk HBO-opgeleide optometristen die allen volledig gespecialiseerd zijn in het aanmeten van contactlenzen. Om onze kwaliteit te allen tijde op peil te houden, steken wij veel energie in het continu opleiden en bijscholen van onze specialisten. Hoewel wij ons best doen om onze prijzen marktconform te houden, wordt in sommige gevallen onze expertise doorberekend in onze prijzen.

3. Kan ik mijn vloeistoffen laten opsturen?
Dat is mogelijk. U kunt de bestelling plaatsen via ons bestelformulier. Voor het verzenden van vloeistoffen worden portokosten in rekening gebracht. Deze bedragen €3,95 of €6,95, afhankelijk van de afmeting van de artikelen. Cliënten met een medisch abonnement (VSM) betalen geen portokosten wanneer het orderbedrag hoger is dan €35,00.

4. Kan ik mijn lenzen laten opsturen?
Jazeker. De lenzen van onze cliënten met een Visser Serviceabonnement (VSA / VSB / VSC / VSD / VSM / Freeview) worden gratis verzonden. Wanneer u geen abonnement bij ons heeft, worden er bij een bestelling met een orderbedrag tot €300,00 portokosten in rekening gebracht. De portokosten bedragen €3,95 wanneer de lenzen door de brievenbus passen en €6,95 wanneer dat niet mogelijk is.

5. Kan ik mijn lenzen online bestellen?
Op dit moment kan dat nog niet. We werken er hard aan om dit in de nabije toekomst mogelijk te maken.

6. Worden mijn lenzen vergoed door mijn zorgverzekeraar?
Wanneer u lenzen op medische indicatie draagt, dan worden deze bijna altijd vergoed in het basispakket. In Kosten en vergoedingen vindt u hierover meer informatie. Draagt u lenzen om cosmetische redenen, dan is het afhankelijk van uw (aanvullende) verzekering of de lenzen (deels) vergoed worden.

7. Kunnen kinderen ook contactlenzen dragen?
Dat is zeker mogelijk. U kunt hierover meer lezen in Kinderen en contactlenzen.

8. Hoevaak moet ik op controle komen?
Afhankelijk van het soort lenzen dat u draagt, kan de frequentie waarmee u op controle moet komen verschillen. Onze specialisten zullen u hierover informeren. Over het algemeen zijn één tot twee controles per jaar noodzakelijk om de gezondheid van uw oog goed te kunnen bewaken. Om die reden mag u één keer nieuwe lenzen bestellen zonder dat daar een controle aan vooraf is gegaan. Bij een volgende keer willen we graag uw ogen zien om er zeker van te zijn dat u zonder problemen verder kunt gaan met dezelfde contactlenzen.

9. Kan iedereen contactlenzen dragen?
Bijna iedereen kan contactlenzen dragen. Van jonge kinderen tot mensen die al een hoge leeftijd bereikt hebben. Er zijn zoveel verschillende soorten lenzen dat zelfs de meest ‘moeilijke’ ogen vaak toch lenzen kunnen verdragen. Sommige oogafwijkingen kunnen ook alleen met lenzen gecorrigeerd worden; de zogenaamde medische indicaties.
Belangrijk is dat iemand goed voor de lenzen kan zorgen. Ook als u vroeger al lenzen geprobeerd heeft maar er niet aan kon wennen, wil dat niet zeggen dat er voor u helemaal geen mogelijkheden zijn. Er is zoveel veranderd in de afgelopen jaren. Komt u er gerust eens over praten.

10. Zijn contactlenzen makkelijker dan een bril?
Beide opties hebben voor- en nadelen. Contactlenzen beslaan niet bij warmte, het zicht is vaak beter en ze zijn ideaal bij het sporten. Daartegenover staat dat een bril eenvoudig op- en afgezet kan worden en dat er, behalve af en toe schoonmaken, weinig onderhoud aan is. Na de gewenningsperiode worden lenzen echter iets vanzelfsprekends. Het inzetten, uithalen en verzorgen van de lenzen is dan net zo’n routinehandeling geworden als het dagelijks tandenpoetsen.

11. Hoe lang is de gewenningsperiode bij contactlenzen?
Afhankelijk van het soort lenzen, duurt de gewenningsperiode enkele dagen tot een paar weken. Visser Contactlenzen geeft duidelijke instructies mee over hoe lang de lenzen per dag gedragen mogen worden tijdens de beginperiode. Meestal volgen we een opbouwschema: iedere dag twee uur langer, zodat ze na een week de hele dag gedragen kunnen worden. Het is belangrijk om het schema strikt te volgen, zelfs al zitten de lenzen direct zo prettig dat u ze de hele dag in wilt houden. Ogen moeten namelijk de gelegenheid krijgen om aan de nieuwe situatie te wennen. Dat gaat beter wanneer dit geleidelijk gebeurt.

12. Is het waar dat ik met lenzen beter kan zien?
Dit geldt vooral voor mensen met een wat sterkere oogafwijking. De verklaring is eenvoudig. Tussen het oog en het brillenglas zit altijd een zekere afstand, waardoor vertekening van het beeld kan optreden. Bij contactlenzen vindt de correctie op het oogvlak plaats: de afstand tussen lens en oog is miniem. Hierdoor zie je met contactlenzen vrijwel net zo scherp als iemand die van nature goede ogen heeft. Bovendien worden contactlenzen direct op het oog gedragen; dat wil zeggen, ze ‘drijven’ op een laagje traanvocht. Als het oog beweegt, beweegt de lens mee.
Bij een bril kijk je bij een oogbeweging tegen de randen van het montuur aan. Ff je moet je hoofd meebewegen. Veel mensen die van een bril op lenzen overstappen zijn aangenaam verrast door de verbetering van de ‘beeldkwaliteit’.

13. Doen contactlenzen pijn aan de ogen?
Contactlenzen doen geen pijn aan het oog aangezien ze nauwelijks in directe aanraking komen met het oog. De beschermende traanlaag, waarop ze drijven vormt een barrière tussen oog en lens. Van pijn is dus geen sprake, maar het kan voorkomen dat de ogen de contactlenzen niet direct accepteren. Vooral de oogleden, die gevoelig zijn en regelmatig met de rand van de lens in aanraking komen, moeten wennen aan de nieuwe situatie. Dit duurt zelden langer dan twee weken. Wel is de contactlensdrager zich in het begin heel bewust van de lenzen en produceert vaak wat meer traanvocht dan gebruikelijk is. Dit is een tijdelijke en natuurlijke reactie van het oog.
Het kan voorkomen dat er een vuiltje tussen de contactlens en het oog komt. Dat kan even vervelend zijn, maar door de traanreactie spoelt het vuiltje snel weer weg.

14. Is het moeilijk om met contactlenzen om te gaan?
Omgaan met contactlenzen is niet moeilijk. Vraagt u het eens aan iemand die al contactlenzen draagt. Het inzetten en uithalen van de lenzen is een handigheidje dat u snel genoeg onder de knie krijgt. Vooral in het begin is het belangrijk dat u daar rustig de tijd voor neemt. Bij Visser Contactlenzen oefenen we eerst samen met u, net zolang tot u zich zeker genoeg voelt om het thuis alleen te doen. Na een tijdje ontwikkelt u uw eigen routine en wordt het een eenvoudige handeling. Heeft u er in de praktijk toch nog problemen mee, kunt u altijd bij ons terugkomen om nog eens te oefenen. Juist de nazorg is een belangrijk argument om voor Visser Contactlenzen te kiezen.

15. Ik vind het een beetje eng om contactlenzen te gaan dragen. Ben ik de enige?
Het is begrijpelijk als u een beetje angstig bent. Onze ogen zijn een kostbaar bezit dat we niet graag aanraken uit angst voor pijn of beschadiging. Hoewel we ervoor pleiten om uw ogen zorgvuldig te behandelen, moet u de kwetsbaarheid van het oog niet overschatten. Het is niet zo dat uw ogen bij het minste of geringste al beschadigd raken. Anders zouden ze geen mensenleven meegaan. Een contactlens doet het oog dan ook geen schade aan, mits u zich aan het advies van uw optometrist/contactlensspecialist houdt. Bovendien zult u bij het inzetten van de lenzen uw ogen nooit met de vinger aanraken. Er zit altijd een perfect passende lens tussen vinger en oog.
Soms zijn mensen bang dat de contactlens ‘achter het oog zal verdwijnen’. Dit is fysiek onmogelijk. De lens kan verschuiven en naast de pupil terecht komen, maar dat is eenvoudig te herstellen door de lens voorzichtig terug te duwen. Misschien is het overtuigender als u zelf eens een half uurtje lenzen draagt. Dit kan tijdens een vrijblijvende proefpassing.

16. Wat houdt precies een vrijblijvende proefpassing in?
U maakt een afspraak bij één van onze optometristen/contactlensspecialisten. Bij uw bezoek willen wij graag weten onder welke omstandigheden u de lenzen gaat dragen en of er nog speciale vereisten zijn, bijvoorbeeld in verband met uw beroep of favoriete sport. Hierna wordt uw oog nauwkeurig opgemeten. Hiervoor maken wij gebruik van de meest geavanceerde apparatuur. We meten de sterkte en de bolling van het oog, bekijken het voorste gedeelte van het oog en analyseren uw traanvocht. Met behulp van deze gegeven adviseren wij u welk type lens het meest geschikt is voor uw ogen.
Vervolgens zoeken we paslenzen voor u uit die u meestal direct inkrijgt voor 15- 30 minuten. Dit doen wij zodat u direct ervaart hoe contactlenzen aanvoelen. Paslenzen zijn standaardlenzen welke nog niet altijd de juiste sterkte hebben voor uw oog.
Na de passing beoordelen we hoe uw ogen op de lenzen reageren en wat uw uiteindelijke lenzen moeten worden. Mocht u op dat moment besluiten om toch uw bril te blijven dragen, dan brengen wij geen kosten in rekening. U hoeft zich tot niets verplicht te voelen, want wij vinden dat u er zelf volledig achter moet staan voordat u lenzen aanschaft.

17. Leren jullie mij ook hoe ik met lenzen moet omgaan?
Als u voor het eerst lenzen heeft besteld en deze lenzen zijn bij ons binnengekomen en gecontroleerd, dan bellen wij u op om een afspraak te maken voor een instructie. Tijdens deze instructie leert u de lenzen in te zetten, uit te halen en te verzorgen. De totale instructie neemt ongeveer een uur in beslag. Daar nemen we alle tijd voor, omdat wij vinden dat u vol zelfvertrouwen met het dragen van lenzen moet beginnen.
De contactlenzen worden compleet geleverd, inclusief een handige starterset met lenshouder en vloeistof. Bovendien krijgt u duidelijke gebruiksinstructies mee, die u thuis nog eens op uw gemak kunt nalezen. Mochten er zich vragen of problemen voordoen, dan kunt u ons altijd bellen. Ook maken we direct een afspraak met u voor de eerste controle. Vooral in de beginperiode willen we uw ogen regelmatig controleren om er zeker van te zijn dat de gewenning goed verloopt en om eventuele vragen te beantwoorden.

18. Wat als ik niet aan mijn lenzen kan wennen?
Juist omdat we uw lenzen zo zorgvuldig aanmeten, komt dat in de praktijk zelden voor. Daarom durven we u deze garantie te geven: mocht u binnen drie maanden merken dat u niet aan uw contactlenzen kunt wennen, dan worden bij inlevering van de lenzen de kosten van de lenzen vergoed. Dit geldt overigens niet voor contactlenzen op medische indicatie.

19. Kan ik contactlenzen ook af en toe dragen?
Als u uw lenzen maar af en toe wilt dragen zijn vooral zachte lenzen geschikt. Met vormstabiele lenzen gaat dit moeilijker, wanneer de lenzen namelijk een tijd niet gedragen zijn, moet de gewenning weer geleidelijk opgebouwd worden.

20. Kan ik mijn lenzen gemakkelijk verliezen?
Dat valt erg mee. Vroeger, toen er bijna uitsluitend harde contactlenzen werden toegepast, was dat een groter probleem. De huidige soorten contactlenzen passen zo nauwkeurig dat u ze veel minder snel verliest. Bovendien proberen we u bij de instructie een bepaalde routine bij te brengen waardoor het risico van verlies tot een minimum beperkt wordt. Toch zullen we u meestal aanraden om een paar reservelenzen aan te schaffen. De reservelenzen kunt u dan dragen als u geen bril meer wilt opzetten of bij verlies of breuk van de contactlens.

21. Waarin onderscheidt Visser Contactlenzen zich van andere optometristen/opticiëns?
Visser Contactlenzen besteedt veel aandacht aan het aanmeten en de nazorg van contactlenzen. De modernste technieken worden hierbij toegepast. We staan vooraan bij nieuwe ontwikkelingen en doen veel onderzoek naar nieuwe producten, zodat we u altijd van de beste producten kunnen voorzien. Dit is ook de reden waarom we vaak worden geconsulteerd door cliënten vanuit het hele land, en zelfs buitenland, die elders niet goed geholpen kunnen worden. Doordat we ons richten op kwaliteit en kennis kunnen we gedegen advies uitbrengen.

22. Waarom werkt Visser contactlenzen met oogartsen samen?
De gezondheid van uw ogen staat bij ons voorop. De oogarts is bij uitstek de deskundige als het gaat om de medische controle van het hele oog. Wij zullen ook niet aarzelen de oogarts of uw huisarts in te schakelen als ons dat nodig lijkt. Bovendien komen er veel cliënten bij ons die om medische redenen contactlenzen dragen. Dat kan vanwege allerlei oorzaken zijn, bijvoorbeeld een heel hoge afwijking, extreem droge ogen, littekens op het oog of een hoornvliestransplantaat. Wij vinden het belangrijk dat de ogen optimaal bekeken worden en onderling overleg tussen optometrist/contactlensspecialist en de oogarts draagt daaraan bij. De nauwe samenwerking is dus heel bewust gekozen omdat Visser Contactlenzen de nadruk legt op de totale kwaliteit.

23. Kan ik met contactlenzen zwemmen?
Zwemmen met contactlenzen is niet verstandig. In water (zowel oppervlaktewater als zwembadwater) zitten organismes die ernstige ooginfecties kunnen veroorzaken. Bij vormstabiele lenzen hechten deze organismes zich aan het lensoppervlak en zijn ze moeilijk te verwijderen. Ook kunt u de vormstabiele contactlenzen gemakkelijk verliezen in het water. Zachte lenzen zijn een soort spons. Zij nemen alles wat in het zwemwater zit op, dus ook de bacteriën e.d. Wij raden u daarom aan om tijdens het zwemmen daglenzen te dragen en deze direct na het zwemmen weg te gooien. Naast daglenzen raden wij u aan een goed afsluitende zwembril te dragen als u gaat zwemmen. Hiermee beperkt u het risico op een vervelende ooginfectie tot he minimum.

24. Kan ik oogmake-up gebruiken als ik contactlenzen draag?
U kunt zeker oogmake-up dragen maar er zijn wel een paar beperkingen. Make-up die korrelig van samenstelling is, kan problemen opleveren. Net zoals mascara met nertshaartjes die wimpers langer en voller doen lijken. De haartjes kunnen gemakkelijk op de lens komen of irritatie veroorzaken. Ook met eyeliner of kohl-potloden moet u voorzichtig omgaan, omdat deze producten doorgaans op de rand van het ooglid aangebracht worden. Beter is het om het net buiten de wimperrand aan te brengen.
Wanneer u uw lenzen komt afhalen kan een medewerker van Visser Contactlenzen u over dit onderwerp informeren. Oogmake-up hoeft geen probleem te zijn, zolang u een paar voorzorgsmaatregelen in acht neemt. De beste volgorde is om eerst uw lenzen in te zetten en daarna uw make-up aan te brengen. Bij het uithalen van de lenzen geldt: eerst de lenzen uithalen en daarna de make-up afhalen.

25. Kan ik mijn lenzen ‘s nachts inhouden?
De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar lenzen die dag en nacht doorgedragen kunnen worden. Inmiddels zijn er enkele soorten lenzen die hiervoor geschikt zijn. Als u uw lenzen ’s nachts wilt doordragen is het belangrijk dat u dit eerst bespreekt met de optometrist/contactlensspecialist. Niet ieder oog en zeker niet iedere contactlens is geschikt voor dag en nacht dragen.

26. Wat doe ik als ik problemen krijg met lezen?
Er zijn verschillende mogelijkheden op dit gebied. U kunt bijvoorbeeld uw lenzen blijven dragen en een losse leesbril gebruiken. De meeste mensen vinden dit echter niet praktisch.

Er is de laatste jaren veel ontwikkeld is op het gebied van zogenaamde leeslenzen. Zo zijn er nu bifocale en multifocale lenzen. Alle leeslenzen vereisen enige oefening om zowel veraf en dichtbij goed te zien. Ze zijn verkrijgbaar in zowel vormstabiele als zachte lenzen.

Om te bepalen of dubbelfocus/multifocale lenzen voor u geschikt zijn, adviseren wij u een afspraak te maken met één van onze specialisten. Er vindt dan een vrijblijvende aanmeting plaats om te bepalen of u geschikt bent om dit soort lenzen te dragen.

27. Wat kost het onderhoud van contactlenzen?
Minder dan u denkt als u deelneemt aan het Visser Serviceabonnement. Met een Visser Serviceabonnement profiteert u van een onbeperkte afname van diensten en aantrekkelijke kortingen op uw vloeistoffen en lenzen. U betaalt een vast bedrag per maand voor het Visser Serviceabonnement. Hierdoor weet u precies wat u per maand kwijt bent en komt u niet voor onverwachte uitgaven te staan. Voor zowel zachte lenzen als vormstabiele lenzen zijn er verschillende Serviceabonnementen mogelijk. Uw specialist kan u vertellen welk abonnement het meest geschikt is. Voor jongeren t/m 21 jaar bieden wij een extra korting op de abonnementsprijs.

28. Kan ik mijn contactlenzen bij Visser verzekeren?
Het Visser Serviceabonnement is geen verzekering in de traditionele zin van het woord, maar verzekert u wel van veel praktische voordelen.
Zo kunt u, afhankelijk van het abonnement dat u kiest, 40 tot 60% korting krijgen bij breuk of verlies van uw lenzen.
Tip: sommige reisverzekeringen vergoeden het verlies van contactlenzen niet. Lees er de polis goed op na.

29. Adviseert Visser Contactlenzen vormstabiele of zachte lenzen?
Om hier antwoord op te geven zouden wij eerst uw ogen moeten bekijken en meten om te zien wat voor u de mogelijkheden zijn. Het belangrijkste verschil tussen vormstabiele en zachte lenzen is dat vormstabiele lenzen langer meegaan en zachte lenzen gemakkelijker wennen. Welke lenzen we voor uw ogen het meest geschikt vinden, kunnen we pas beoordelen na de metingen en tijdens de proefpassing.

30. Hoe lang bestaan contactlenzen eigenlijk al?
In 1508 beschreef Leonardo Da Vinci het basisprincipe van de contactlens. De technologie om die lenzen ook daadwerkelijk te produceren ontbrak. De eerste lenzen die zijn gedragen dateren van rond 1880; het waren bodems van reageerbuisjes. In de jaren daarna werd er druk geëxperimenteerd met geblazen en geslapen glazen scleralenzen. Dit zijn lenzen die het hele oog bedekken. In 1938, na de uitvinding van het materiaal perspex, werden voor het eerst scleralenzen uit deze kunststof gemaakt. De grote doorbraak kwam in 1947 toen een Amerikaanse opticien kleine plastic contactlenzen begon te fabriceren. Sinds die tijd hebben contactlenzen een enorme ontwikkeling doorgemaakt. In 1970 kwam de eerste zogenaamde zachte contactlens op de markt. Dankzij de toepassing van nieuwe materialen en aanpastechnieken is de contactlens steeds verder geperfectioneerd. Vooral de laatste jaren is het aantal mogelijkheden sterk toegenomen, zodat er voor bijna iedereen een prettig zittende contactlens is. Visser Contactlenzen is steeds nauw betrokken bij nieuwe ontwikkelingen. Zo heeft dhr. R. Visser, de oprichter van onze praktijk, zelf contactlenzen ontwikkeld die wereldwijd hun toepassing vinden.

 31. Maakt Visser de contactlenzen zelf?
Wij maken onze contactlenzen niet zelf en dit zouden we ook niet willen. Hoewel we ons actief bezighouden met research en ontwikkeling op dit gebied, betrekken we de contactlenzen van diverse gerenommeerde laboratoria. Wij zijn dus onafhankelijk, niet aan één merk gebonden en kunnen per cliënt de voor zijn of haar ogen meest geschikte materialen en lenzen adviseren. In het belang van uw ogen kiest Visser Contactlenzen uit het totale aanbod van contactlenslaboratoria.

32. Wat is het voordeel van gekleurde lenzen?
De meeste lenzen hebben een lichte kleur zodat u ze gemakkelijker kunt zien als ze uit het oog zijn. Verder zijn er, vooral op het gebied van zachte lenzen, veel mogelijkheden om de kleur van het oog te accenturen of te veranderen. Sommige mensen gebruiken gekleurde lenzen voor een feestje of als ze uitgaan. Het verkeerd gebruik/bewaren van deze lenzen vergroot het risico op ontstekingen aanzienlijk. Visser Contactlenzen adviseert deze lenzen daarom niet.
Soms worden er wel gekleurde lenzen gebruikt voor camouflage van een beschadigd oog of andere medische indicaties. Hierbij bieden wij de juiste begeleiding in dragen en onderhoud.

33. Als ik nog meer vragen heb, waar kan ik dan terecht?
Over contactlenzen zouden we een dik boek kunnen schrijven. Wij hebben ons echter beperkt tot de meest voorkomende vragen en antwoorden. Op die manier weet u ongeveer waar u aan toe bent voordat u besluit een afspraak voor een proefpassing te maken.