Nachtlenzen

Door het dragen van nachtlenzen heeft u overdag scherp zicht, zonder dat u overdag een bril of lenzen hoeft te dragen. Nachtlenzen vormen een prima alternatief als u overdag geen bril of lenzen wilt dragen en ook niet wilt kiezen voor een ingrijpende laserbehandeling.

Informatie over de passing

De werking van nachtlenzen

Het principe is simpel: terwijl u slaapt corrigeren de lenzen zonder dat u het merkt uw ogen. Door de speciale vorm zorgen deze er namelijk voor dat de voorkant van het hoornvlies iets afvlakt, waardoor uw zicht verbetert. Afhankelijk van de stugheid van het hoornvlies levert dit 1 tot 2 dagen lang scherp zicht op, terwijl uw ogen overdag volledige rust krijgen. Visser werkt met nachtlenzen van het FreeView programma, dat bestaat uit deskundig advies en intensieve begeleiding, inclusief regelmatige nacontroles.

Laat kinderen veel buiten spelen

Kinderen en contactlenzen

Bij kinderen meten wij alleen nachtlenzen aan wanneer dit in een sterk geprotocolleerde onderzoekssetting is, met als doel data te verzamelen rondom myopiebeheersing (het verminderen van de achteruitgang van de ogen). Hierbij wordt het oog van het kind nauwlettend iedere drie maanden gecontroleerd en worden de lenzen jaarlijks vervangen. Wanneer het geen myopiebeheersing in een onderzoekssetting betreft, meten wij geen nachtlenzen aan bij personen onder de 18 jaar.

Voordelen

 • Overdag goed zicht zonder bril of lenzen
 • Optimaal resultaat na een week
 • Geen definitieve ingreep

Nadelen

 • Bij stoppen duurt het even voordat het hoornvlies zijn normale vorm terugkrijgt
 • In die tijd wisselt de sterkte van het oog behoorlijk
 • Deze sterktewisseling moet worden opgevangen door het dragen van daglenzen
 • Bij stoppen zijn regelmatige controles noodzakelijk

Veelgestelde vragen

 • Een nieuwe passing van nachtlenzen kost € 122,- en een heraanpassing kost € 82,-. Na het aanpas-traject kan er een abonnement afgesloten worden en vanaf dat moment zijn deze kosten inbegrepen binnen het abonnement.

  Nachtlenzen worden standaard aangeboden in een abonnementsvorm. U draagt nachtlenzen in een abonnement vanaf € 35,95 per maand. Wanneer  u jonger bent dan 22 jaar, ontvangt u € 5,- korting op het maandbedrag. In het bedrag zijn de controles (om de drie maanden) en elk jaar nieuwe lenzen inbegrepen.

  Voor de Freeview-lenzen moet een borg worden betaald van € 75,- per lens. Deze borg krijgt u terug na inlevering van de lenzen (in welke staat dan ook), mits de lenzen binnen drie maanden na opzegging van het abonnement zijn ingeleverd.

 • Ortho-keratologie lenzen voeren gedurende de nacht een corrigerende druk uit op (de epitheelcellen van) het centrale hoornvlies, dat hierdoor (zover als nodig) wordt afgevlakt. Overdag, als de lenzen dus niet gedragen worden, veert het hoornvlies slechts heel langzaam terug waardoor de drager scherp kan zien zonder gebruik van hulpmiddelen.

 • Doordat ortho-keratologie lenzen gedurende de nacht worden gedragen komt er minder vocht bij het oog. Hierdoor kan een oog behoorlijk droog worden. In het verleden werd daarom gedacht dat dit tot meer infecties zou leiden. Studies hebben echter aangetoond dat ortho-k lenzen niet tot een significant hoger aantal infecties leiden. Visser Contactlenzen heeft vanaf het begin nachtlenzen alleen voorgeschreven onder strikte protocollen. Het blijft wel een feit dat het risico op een infectie bij nachtlenzen per definitie hoger ligt dan bij zachte myopie remmende lenzen. Indien de myopie van uw kind kan worden afgeremd door het gebruik van zachte myopie remmende lenzen dan is deze optie altijd te prefereren boven de ortho-k lenzen.

Staat uw vraag er niet tussen?

Visser Contactlenzen

De beste oplossing, de beste zorg.