Veilig en verantwoord contactlenzen dragen
Handen wassen
- Schone handen zijn erg belangrijk bij het inzetten, uithalen en reinigen van contactlenzen. Was daarom altijd uw handen zorgvuldig met water en zeep. Droog ze daarna af met een niet pluizende handdoek.
Douchen
- Omdat het niet wenselijk is dat contactlenzen met water in contact komen, lijkt het advies om niet met contactlenzen in te gaan douchen wellicht overbodig. Toch blijkt dat veel mensen denken dat het geen probleem is om met contactlenzen in te douchen. Doe dit echter niet. Het risico op infecties is namelijk aanzienlijk.
Reinigen
- Reinig uw lenzen altijd direct na het uitnemen. Wacht u met reinigen tot de volgende ochtend, dan is de aanslag vaak moeilijker of niet te verwijderen. Na het uitnemen legt u de contactlens in uw handpalm met een paar druppels reinigingsvloeistof. Wrijf de lens met uw wijsvinger of pink in 20 seconden schoon.
Veel fabrikanten van vloeistoffen voor zachte contactlenzen zetten ‘no rub’ op de flacon. Het is echter aan te raden ook bij deze vloeistof de lens in de handpalm te reinigen om vuil te verwijderen. - Voor het afspoelen van een vormstabiele contactlens adviseren wij geen kraanwater te gebruiken. In de uitzonderlijke gevallen dat er toch kraanwater is gebruikt om de reinigingsvloeistof af te spoelen, adviseren wij de lens af te spoelen met bewaarvloeistof of saline en daarna in te wrijven met de bewaarvloeistof. Daarna moet de lens de hele nacht bewaard worden in bewaarvloeistof. Spoel een zachte contactlens nooit af onder de kraan.
Vloeistofgebruik
- Gebruik altijd de vloeistof die door uw contactlensspecialist wordt geadviseerd. Bij bepaalde combinaties van contactlenzen en vloeistoffen ontstaat er namelijk een reactie tussen het contactlensmateriaal en de vloeistof. Deze reactie kan schadelijk zijn voor het oog. Vloeistoffen zijn na openen beperkt houdbaar. Kijk op de bijsluiter van uw vloeistof hoe lang deze na openen houdbaar is. Is dit bijvoorbeeld twee maanden, schrijf dan na het openen van de fles de verloopdatum op de fles.
- Sluit de vloeistoffles na gebruik af.
- Vermeng de vloeistof niet met andere producten
- Bewaar de vloeistof tussen de 4 en 25 graden Celsius.
- Giet de vloeistof niet over in een kleiner flesje.
Contactlenshouder
- Spoel na het inzetten uw contactlenshouder uit met contactlensvloeistof (nooit met water!). Maak de houder daarna droog met een schone, niet pluizende tissue. Vervang uw contactlenshouder regelmatig: ons advies is dit iedere drie maanden te doen.
Contactlenszuiger
- Gebruikt u een contactlenszuiger? Maak deze dan na gebruik schoon met de contactlensreiniger en spoel hem af met bewaarvloeistof of zoutoplossing (nooit met water!). Maak de zuiger daarna droog met een schone, niet pluizende tissue. Vervang de zuiger iedere drie maanden.
Bewaren
- Het is beter uw contactlenzen en vloeistof niet in de badkamer te bewaren. Het is vaak warm en vochtig in de badkamer; dit zijn goede omstandigheden voor bacteriën.
Zwemmen
- Zwemmen met contactlenzen is niet verstandig. Vormstabiele contactlenzen kunt u makkelijk verliezen. Zachte contactlenzen daarentegen zijn een soort spons. Zij nemen alles wat in het zwemwater zit op, dus ook de bacteriën. Daarom raden wij u aan om tijdens het zwemmen daglenzen en een zwembril te dragen.
Veelgestelde vragen
Zwemmen met contactlenzen is niet verstandig. In water (zowel oppervlaktewater als zwembadwater) zitten organismes die ernstige ooginfecties kunnen veroorzaken. Bij vormstabiele lenzen hechten deze organismes zich aan het lensoppervlak en zijn ze moeilijk te verwijderen. Ook kunt u de vormstabiele contactlenzen gemakkelijk verliezen in het water. Zachte lenzen zijn een soort spons. Zij nemen alles wat in het zwemwater zit op, dus ook de bacteriën e.d. Wij raden u daarom aan om tijdens het zwemmen daglenzen te dragen en deze direct na het zwemmen weg te gooien. Naast daglenzen raden wij u aan een goed afsluitende zwembril te dragen als u gaat zwemmen. Hiermee beperkt u het risico op een vervelende ooginfectie tot een minimum.
U kunt zeker oogmake-up dragen maar er zijn wel een paar beperkingen. Make-up die korrelig van samenstelling is, kan problemen opleveren. Net zoals mascara met nertshaartjes die wimpers langer en voller doet lijken. De haartjes kunnen gemakkelijk op de lens komen of irritatie veroorzaken. Ook met eyeliner of kohl-potloden moet u voorzichtig omgaan, omdat deze producten doorgaans op de rand van het ooglid aangebracht worden. Beter is het om het net buiten de wimperrand aan te brengen. Wanneer u uw lenzen komt afhalen kan een medewerker van Visser Contactlenzen u over dit onderwerp informeren. Oogmake-up hoeft geen probleem te zijn, zolang u een paar voorzorgsmaatregelen in acht neemt. De beste volgorde is om eerst uw lenzen in te zetten en daarna uw make-up aan te brengen. Bij het uithalen van de lenzen geldt: eerst de lenzen uithalen en daarna de make-up afhalen.