Bandagelenzen

Bandagelenzen zijn lenzen die worden toegepast om het oog te beschermen. Deze lenzen hoeven niet per se een sterkte te hebben. Hierdoor is het mogelijk om er een bril overheen te dragen.

Regelmatige controle

Toepassingen van bandagelenzen

Bandagelenzen zijn als het ware een soort transparante en van speciaal materiaal gemaakte verbandjes voor het oog. De lenzen blijven, tenzij anders aangegeven, gedurende een bepaalde periode dag en nacht in uw oog. De lengte van deze periode varieert per indicatie en soort bandagelens.

Bandagelenzen worden bij diverse oogproblemen toegepast, zoals bijvoorbeeld bij:

 • ernstig droge ogen
 • een beschadiging van het hoornvlies
 • aandoeningen aan de oogleden
 • na een oogoperatie

Controle bandagelenzen

Het is noodzakelijk om regelmatig controles uit te voeren; vooral de gezondheid van het hoornvlies moet goed in de gaten worden gehouden. Daarom is het zeer belangrijk dat bandagelenzen worden aangemeten in een praktijk met ruime ervaring in de medische toepassingen van contactlenzen. Alle specialisten van Visser Contactlenzen beschikken over deze ervaring en kunnen bandagelenzen op een verantwoorde manier aanmeten en controleren. Wanneer u bandagelenzen draagt, is een nauwe samenwerking tussen de optometrist / contactlensspecialist en de oogarts noodzakelijk.

Medische toepassingen
Afbeelding van Controle bandagelenzen

Veelgestelde vragen

 • Contactlenzen die zijn aangemeten op medische indicatie, of waarvoor u door uw oogarts naar ons bent doorverwezen, worden vrijwel altijd vergoed door uw zorgverzekeraar binnen het basispakket. De aanschaf van de contactlenzenvloeistof wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit is soms ook het geval bij diensten die bij ons worden afgenomen, zoals passingen en controles. Hiervoor kunt u een medisch abonnement bij ons afsluiten. U betaalt een vast bedrag per maand via een doorlopende SEPA-incasso. Als u een medisch abonnement bij ons heeft, hoeft u de controles niet meer los af te rekenen en krijgt u tevens korting op de vloeistof. Een overzicht van alle zorgverzekeraars en hun labels vindt u via deze link.

 • Een punt om rekening mee te houden is de wettelijke eigen bijdrage. Dit is een vanuit de overheid verplichte bijdrage die door uzelf moet worden voldaan.

  • In 2024 bedraagt de eigen bijdrage € 61,- per lens/per oog/per kalenderjaar, met een maximum van € 122,-.

  De zorgverzekeraars OHRA, CZ, Nationale Nederlanden, Zilveren Kruis (Achmea), FBTO, Interpolis en De Friesland verrekenen deze eigen bijdrage zelf met u. Het kan dus zijn dat u hiervoor van hen nog een aparte factuur ontvangt. Indien u bij een andere zorgverzekeraar bent aangesloten, innen wij de eigen bijdrage bij u.

 • Wanneer uw lenzen vergoed worden door uw zorgverzekeraar, is het van belang om stil te staan bij de hoogte van uw eigen risico. In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om de contactlenzen niet te declareren, bijvoorbeeld als u een hoog eigen risico heeft en u dat jaar nog niet veel zorgkosten heeft gehad.

Staat uw vraag er niet tussen?