Irislenzen en filterlenzen

Irislenzen zijn zachte lenzen met een ingeschilderde iris. Deze kan uit een vaste (en dus reproduceerbare) print bestaan of kan handgeschilderd (en dus uniek) zijn. Irislenzen hebben als doel de irisfunctie te herstellen, het licht af te dekken of een cosmetische verbetering aan te brengen.
Filterlenzen

Toepassingen van irislenzen

De meest voorkomende aandoeningen waarbij irislenzen worden aangemeten, zijn:

 • een groot litteken op het oog dat cosmetisch storend is;
 • een oog dat minder helder wordt en achteruitgaat in functie (atrofie);
 • een niet volledig aangelegde iris (iriscoloboom);
 • een beschadigde iris waarvan bijvoorbeeld een deel ontbreekt of beschadigd is na een trauma of operatie (aniridie);
 • wanneer een oog dubbel blijft zien en het beeld moet worden afgedekt (monoculaire diplopie)
Andere complexe oogaandoeningen
Iris van het oog

Filterlenzen

Bij bepaalde oogaandoeningen zoals macula degeneratie kan een filterlens uitkomst bieden. De lens filtert een bepaalde kleur door een specifieke kleur / golflengte uit te sluiten. Bij macula degeneratie is dit bijvoorbeeld vaak de golflengte rond de 527 nm. Ook bij andere aandoeningen zoals glaucoom, cataract en retinitis pigmentosa kunnen filterlenzen klachten verminderen.

Veelgestelde vragen

 • Irislenzen met een vaste print hebben een verwachte levensduur van 6 maanden. Bij een handgeschilderde irislens is de verwachte levensduur 12 maanden.

 • Contactlenzen die zijn aangemeten op medische indicatie, of waarvoor u door uw oogarts naar ons bent doorverwezen, worden vrijwel altijd vergoed door uw zorgverzekeraar binnen het basispakket. De aanschaf van de contactlenzenvloeistof wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit is soms ook het geval bij diensten die bij ons worden afgenomen, zoals passingen en controles. Hiervoor kunt u een medisch abonnement bij ons afsluiten. U betaalt dan € 7,05 per maand via een doorlopende SEPA-incasso. Als u een medisch abonnement bij ons heeft, hoeft u de controles niet meer los af te rekenen en krijgt u tevens korting op de vloeistof. Een overzicht van alle zorgverzekeraars en hun labels vindt u via deze link.

 • Een punt om rekening mee te houden is de wettelijke eigen bijdrage. Dit is een vanuit de overheid verplichte bijdrage die door uzelf moet worden voldaan.

  • In 2023 bedraagt de eigen bijdrage € 59,50 per lens/per oog/per kalenderjaar, met een maximum van € 119,-.
  • Vanaf 1 januari 2024 bedraagt de eigen bijdrage € 61,- per lens/per oog/per kalenderjaar, met een maximum van € 122,-.

  De zorgverzekeraars OHRA, CZ, Nationale Nederlanden, Zilveren Kruis (Achmea), FBTO, Interpolis en De Friesland verrekenen deze eigen bijdrage zelf met u. Het kan dus zijn dat u hiervoor van hen nog een aparte factuur ontvangt. Indien u bij een andere zorgverzekeraar bent aangesloten, innen wij de eigen bijdrage bij u.

 • Wanneer uw lenzen vergoed worden door uw zorgverzekeraar, is het van belang om stil te staan bij de hoogte van uw eigen risico. In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om de contactlenzen niet te declareren, bijvoorbeeld als u een hoog eigen risico heeft en u dat jaar nog niet veel zorgkosten heeft gehad.

Staat uw vraag er niet tussen?