Keratoconuslenzen

Het dragen van contactlenzen of scleralenzen bij keratoconus heeft als voornaamste doel het verbeteren van het zicht. Beginnende keratoconus is te corrigeren met een bril, een gewone zachte contactlens of een zachte keratoconuslens.

Keratoconus
Afbeelding voor Pasvorm

Pasvorm

Keratoconuslenzen houden qua pasvorm méér rekening met de vervorming van het hoornvlies dan normale contactlenzen. Een zachte keratoconuslens kan bij een geringe vervorming van het hoornvlies beter zicht bieden. Naarmate de keratoconus toeneemt, wordt de vorm onregelmatiger en wordt er alleen een goed beeld bereikt met een lens met een vormstabiel oppervlak. Vormstabiele keratoconuslenzen kunnen goede diensten bewijzen bij een wat verder gevorderde vervorming van het hoornvlies. Het traanvocht onder de harde lens corrigeert de vervorming van het hoornvlies. En omdat de contactlens aan de buitenzijde perfect rond is, komen de lichtstralen netjes op één punt op het netvlies terecht. Daardoor is het beeld scherp. Ook hier geldt weer dat naarmate de keratoconus toeneemt het lastiger wordt de vormstabiele lens goed te kunnen aanpassen. Vaak worden dan scleralenzen aangemeten.

Veelgestelde vragen

  • Contactlenzen die zijn aangemeten op medische indicatie, of waarvoor u door uw oogarts naar ons bent doorverwezen, worden vrijwel altijd vergoed door uw zorgverzekeraar binnen het basispakket. De aanschaf van de contactlenzenvloeistof wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit is soms ook het geval bij diensten die bij ons worden afgenomen, zoals passingen en controles. Hiervoor kunt u een medisch abonnement bij ons afsluiten. U betaalt dan € 7,05 per maand via een doorlopende SEPA-incasso. Als u een medisch abonnement bij ons heeft, hoeft u de controles niet meer los af te rekenen en krijgt u tevens korting op de vloeistof. Een overzicht van alle zorgverzekeraars en hun labels vindt u via deze link.

  • Een punt om rekening mee te houden is de wettelijke eigen bijdrage. Dit is een vanuit de overheid verplichte bijdrage die door uzelf moet worden voldaan.

    • In 2023 bedraagt de eigen bijdrage € 59,50 per lens/per oog/per kalenderjaar, met een maximum van € 119,-.
    • Vanaf 1 januari 2024 bedraagt de eigen bijdrage € 61,- per lens/per oog/per kalenderjaar, met een maximum van € 122,-.

    De zorgverzekeraars OHRA, CZ, Nationale Nederlanden, Zilveren Kruis (Achmea), FBTO, Interpolis en De Friesland verrekenen deze eigen bijdrage zelf met u. Het kan dus zijn dat u hiervoor van hen nog een aparte factuur ontvangt. Indien u bij een andere zorgverzekeraar bent aangesloten, innen wij de eigen bijdrage bij u.

  • Wanneer uw lenzen vergoed worden door uw zorgverzekeraar, is het van belang om stil te staan bij de hoogte van uw eigen risico. In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om de contactlenzen niet te declareren, bijvoorbeeld als u een hoog eigen risico heeft en u dat jaar nog niet veel zorgkosten heeft gehad.

Staat uw vraag er niet tussen?