Piggy-back en hybride lens

Een piggy-back is een combinatie van een zachte lens die onder een harde lens wordt geplaatst. De hybride lens is een zachte lens met in het centrum een harde lens.

Keratoconus

Piggy-back combinatie

Piggy-back wordt voornamelijk toegepast bij keratoconus. Als de top van de keratoconus licht geprikkeld raakt door de harde lens, kan een zachte lens onder de harde lens geplaatst worden om de prikkeling tegen te gaan. Deze combinatie wordt piggy-back genoemd. Als de top van de keratoconus toch gevoelig blijft, dan zijn er mogelijkheden om lenzen aan te meten die geen contact maken met het hoornvlies maar rusten op het gevoelloze oogwit, ook wel sclera genoemd. Voorbeelden hiervan zijn de hybride lens en de scleralens.

Lenzen die op het oogwit rusten
Afbeelding voor Hybride lens

Hybride lens

De hybride lens is een doorontwikkeling van het piggy-back systeem; het is een zachte lens met in het centrum een harde lens. De hybride lens heeft als voordeel dat de zachte lens dient als basis, waarbij de harde lens in het midden iets wordt opgetild. Hierdoor wordt er geen contact meer gemaakt met de keratoconus. Het zachte deel van de lens is wat steviger en ligt gedeeltelijk op het hoornvlies en gedeeltelijk op de sclera. Voorwaarde bij deze lens is dat het oog niet te droog mag zijn, omdat dan prikkeling kan ontstaan aan de rand van het hoornvlies.

Veelgestelde vragen

  • Contactlenzen die zijn aangemeten op medische indicatie, of waarvoor u door uw oogarts naar ons bent doorverwezen, worden vrijwel altijd vergoed door uw zorgverzekeraar binnen het basispakket. De aanschaf van de contactlenzenvloeistof wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit is soms ook het geval bij diensten die bij ons worden afgenomen, zoals passingen en controles. Hiervoor kunt u een medisch abonnement bij ons afsluiten. U betaalt dan € 7,05 per maand via een doorlopende SEPA-incasso. Als u een medisch abonnement bij ons heeft, hoeft u de controles niet meer los af te rekenen en krijgt u tevens korting op de vloeistof. Een overzicht van alle zorgverzekeraars en hun labels vindt u via deze link.

  • Een punt om rekening mee te houden is de wettelijke eigen bijdrage. Dit is een vanuit de overheid verplichte bijdrage die door uzelf moet worden voldaan.

    • In 2023 bedraagt de eigen bijdrage € 59,50 per lens/per oog/per kalenderjaar, met een maximum van € 119,-.
    • Vanaf 1 januari 2024 bedraagt de eigen bijdrage € 61,- per lens/per oog/per kalenderjaar, met een maximum van € 122,-.

    De zorgverzekeraars OHRA, CZ, Nationale Nederlanden, Zilveren Kruis (Achmea), FBTO, Interpolis en De Friesland verrekenen deze eigen bijdrage zelf met u. Het kan dus zijn dat u hiervoor van hen nog een aparte factuur ontvangt. Indien u bij een andere zorgverzekeraar bent aangesloten, innen wij de eigen bijdrage bij u.

  • Wanneer uw lenzen vergoed worden door uw zorgverzekeraar, is het van belang om stil te staan bij de hoogte van uw eigen risico. In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om de contactlenzen niet te declareren, bijvoorbeeld als u een hoog eigen risico heeft en u dat jaar nog niet veel zorgkosten heeft gehad.

Staat uw vraag er niet tussen?