Scleralenzen

Scleralenzen zijn wat grotere hoedvormige lenzen die niet op het gevoelige hoornvlies steunen, zoals de kleinere lenzen, maar op de externe sclera, het oogwit. Daardoor vormen deze lenzen een oplossing bij diverse oogaandoeningen waarbij het hoornvlies is aangetast.

Oogaandoeningen

Voordelen scleralens

 • Overkoepelt het hoornvlies
 • Rust op het oogwit
 • Geen contact met het gevoelige hoornvlies
 • Vochtlaag tussen lens en oog

Nadelen scleralens

 • In- en uitzetten vergt gewenning
 • Maatwerk

Expertise

Bij Visser Contactlenzen lopen wij voorop in de ontwikkeling van scleralenzen. Onze oprichter Rients Visser sr. heeft hiermee internationale bekendheid gekregen. Er komen dan ook patiënten uit binnen- en buitenland naar onze scleralenspraktijk. Ook het promotieonderzoek van Simone Visser heeft geleid tot de introductie van een geheel nieuw scleralensontwerp, dat nieuwe mogelijkheden biedt voor bijvoorbeeld patiënten die een hoornvliestransplantatie hebben ondergaan.

Toepassingen
Afbeelding van Expertise

Veelgestelde vragen

 • Contactlenzen die zijn aangemeten op medische indicatie, of waarvoor u door uw oogarts naar ons bent doorverwezen, worden vrijwel altijd vergoed door uw zorgverzekeraar binnen het basispakket. De aanschaf van de contactlenzenvloeistof wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit is soms ook het geval bij diensten die bij ons worden afgenomen, zoals passingen en controles. Hiervoor kunt u een medisch abonnement bij ons afsluiten. U betaalt dan € 7,05 per maand via een doorlopende SEPA-incasso. Als u een medisch abonnement bij ons heeft, hoeft u de controles niet meer los af te rekenen en krijgt u tevens korting op de vloeistof. Een overzicht van alle zorgverzekeraars en hun labels vindt u via deze link.

 • De buitenzijde van scleralenzen is perfect rond. Hierdoor vallen de binnenkomende lichtstralen netjes op één punt op het netvlies. Daardoor is het beeld scherp, ongeacht hoe onregelmatig het hoornvlies daaronder is. Scleralenzen worden daarom vaak bij onregelmatig gevormde hoornvliezen toegepast, zoals bij keratoconus of een hoornvlies met littekens. Ook na een hoornvliestransplantatie kan een scleralens uitkomst bieden.

 • Een punt om rekening mee te houden is de wettelijke eigen bijdrage. Dit is een vanuit de overheid verplichte bijdrage die door uzelf moet worden voldaan.

  • In 2023 bedraagt de eigen bijdrage € 59,50 per lens/per oog/per kalenderjaar, met een maximum van € 119,-.
  • Vanaf 1 januari 2024 bedraagt de eigen bijdrage € 61,- per lens/per oog/per kalenderjaar, met een maximum van € 122,-.

  De zorgverzekeraars OHRA, CZ, Nationale Nederlanden, Zilveren Kruis (Achmea), FBTO, Interpolis en De Friesland verrekenen deze eigen bijdrage zelf met u. Het kan dus zijn dat u hiervoor van hen nog een aparte factuur ontvangt. Indien u bij een andere zorgverzekeraar bent aangesloten, innen wij de eigen bijdrage bij u.

 • Wanneer uw lenzen vergoed worden door uw zorgverzekeraar, is het van belang om stil te staan bij de hoogte van uw eigen risico. In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om de contactlenzen niet te declareren, bijvoorbeeld als u een hoog eigen risico heeft en u dat jaar nog niet veel zorgkosten heeft gehad.

Staat uw vraag er niet tussen?