Droge ogen

Droge ogen kunnen voor veel pijn en ongemak zorgen. Contactlenzen kunnen soms voor een grote verlichting van de pijn zorgen.

Laat uw ogen checken

Oorzaken en behandeling

Er bestaan meerdere oorzaken voor droge ogen, zoals:

  • de aanmaak van traanvocht is verminderd
  • het oog sluit niet of slechts gedeeltelijk
  • de samenstelling van de tranen is verstoord.

Dit kan in aanleg zo zijn, maar ook bepaalde ziektebeelden, hormonale veranderingen of medicijnen kunnen hier debet aan zijn. Voor droge ogen zijn verschillende behandelingen mogelijk. Deze variëren van het gebruik van oogdruppels bij geringe klachten tot speciale reinigingslotions voor verstopte meiboomkliertjes of een bacterie in de wimpers.

De oorzaak van uw droge ogen achterhalen?

Ernstige klachten

Zijn de klachten van ernstiger aard, zoals het syndroom van Sjögren, keratitis sicca, keratitis neuroparalytica, Stevens-Johnson-syndroom, sluitdefecten na brughoektumor en aangezichtsverlamming? Dan kan er sprake zijn van een bedreigende situatie voor het oog waarbij pijnklachten kunnen ontstaan en de gezichtsscherpte kan afnemen. In deze gevallen kunnen onder meer bandagelenzen of scleralenzen worden toegepast. Bij ernstige klachten geven scleralenzen veelal de beste resultaten.

Icoon voor rode ogen

Veelgestelde vragen

  • Contactlenzen die zijn aangemeten op medische indicatie, of waarvoor u door uw oogarts naar ons bent doorverwezen, worden vrijwel altijd vergoed door uw zorgverzekeraar binnen het basispakket. De aanschaf van de contactlenzenvloeistof wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit is soms ook het geval bij diensten die bij ons worden afgenomen, zoals passingen en controles. Hiervoor kunt u een medisch abonnement bij ons afsluiten. U betaalt dan € 7,05 per maand via een doorlopende SEPA-incasso. Als u een medisch abonnement bij ons heeft, hoeft u de controles niet meer los af te rekenen en krijgt u tevens korting op de vloeistof. Een overzicht van alle zorgverzekeraars en hun labels vindt u via deze link.

Staat uw vraag er niet tussen?