• St. Annastraat 93
  • 6524 EJ Nijmegen
  • 088 900 80 80
  • Lettergrootte

Keratoconus

Keratoconus is een aandoening van het oog waarbij geleidelijke verdunning, en daarmee doorbuiging, van het hoornvlies ontstaat. De precieze oorzaak van het ontstaan van keratoconus is nog altijd niet helemaal duidelijk. De eerste symptomen van keratoconus worden meestal rond de puberteit ontdekt, bij een gemiddelde leeftijd van ongeveer 15 jaar. In 85 procent van de gevallen is er sprake van keratoconus in beide ogen. Het komt echter vaak voor dat één oog erger is aangedaan en dat de ontwikkeling van de aandoening in het ene oog eerder start dan in het andere oog.

Fasen van keratoconus

Keratoconus kent diverse fasen, waaronder een fase van stabiliteit. Dit kan echter veranderen in een fase die progressief is. Door middel van een topograaf, waarmee de vorm van het oog wordt vastgesteld, is een eventuele verandering in het hoornvlies goed te volgen. Veranderingen vinden voornamelijk plaats in een bepaalde leeftijdsperiode ( 18—35 jaar ) waarbij er hormoonswisselingen binnen het lichaam plaatsvinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de puberteit of tijdens een zwangerschap of bij hormoonkuren. Het is belangrijk dat keratoconus regelmatig wordt gecontroleerd om veranderingen op tijd vast te stellen.

Behandeling van keratoconus

Het verdunde hoornvlies kan worden verstevigd met een UV-crosslinking behandeling. Hierbij wordt het hoornvlies behandeld met een UV-lamp. Deze behandeling versterkt het hoornvlies dusdanig dat de kans op toename van de keratoconus enorm wordt gereduceerd. Deze behandeling wordt over het algemeen tot een leeftijd van 35 jaar toegepast. Na de behandeling kunnen contactlenzen worden aangepast.

Lenzen bij keratoconus

Keratoconus kan in veel gevallen goed worden gecorrigeerd met contactlenzen. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Afhankelijk van het stadium waarin de keratoconus zich bevindt, komt een van de volgende lenzen in aanmerking:

Contact

Heeft u keratoconus en bent u benieuwd naar uw mogelijkheden? Neemt u dan vrijblijvend contact met ons op.