Keratoconus

Keratoconus is een aandoening van het oog waarbij geleidelijke verdunning, en daardoor vervorming, van het hoornvlies ontstaat.

Fasen

Contactlenzen die een oplossing bieden bij keratoconus:

Topograaf beeld

Fasen van keratoconus

Keratoconus kent diverse fasen, waaronder een fase van stabiliteit. Dit kan echter veranderen in een fase die progressief is. Door middel van een topograaf, waarmee de vorm van het oog wordt vastgesteld, is een eventuele verandering in het hoornvlies goed te volgen. Veranderingen vinden voornamelijk plaats in een bepaalde leeftijdsperiode ( 18—35 jaar ) waarbij er hormoonwisselingen binnen het lichaam plaatsvinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de puberteit of tijdens een zwangerschap of bij hormoonkuren. Het is belangrijk dat keratoconus regelmatig wordt gecontroleerd om veranderingen op tijd vast te stellen.

Behandeling van keratoconus

Het verdunde hoornvlies kan worden verstevigd met een UV-crosslinking behandeling. Hierbij wordt het hoornvlies behandeld met een UV-lamp. Deze behandeling versterkt het hoornvlies dusdanig dat de kans op toename van de keratoconus enorm wordt gereduceerd. Deze behandeling wordt over het algemeen tot een leeftijd van 35 jaar toegepast. Na de behandeling kunnen contactlenzen worden aangepast.

Veelgestelde vragen

  • Contactlenzen die zijn aangemeten op medische indicatie, of waarvoor u door uw oogarts naar ons bent doorverwezen, worden vrijwel altijd vergoed door uw zorgverzekeraar binnen het basispakket. De aanschaf van de contactlenzenvloeistof wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit is soms ook het geval bij diensten die bij ons worden afgenomen, zoals passingen en controles. Hiervoor kunt u een medisch abonnement bij ons afsluiten. U betaalt een vast bedrag per maand via een doorlopende SEPA-incasso. Als u een medisch abonnement bij ons heeft, hoeft u de controles niet meer los af te rekenen en krijgt u tevens korting op de vloeistof.

  • De buitenzijde van scleralenzen is perfect rond. Hierdoor vallen de binnenkomende lichtstralen netjes op één punt op het netvlies. Daardoor is het beeld scherp, ongeacht hoe onregelmatig het hoornvlies daaronder is. Scleralenzen worden daarom vaak bij onregelmatig gevormde hoornvliezen toegepast, zoals bij keratoconus of een hoornvlies met littekens. Ook na een hoornvliestransplantatie kan een scleralens uitkomst bieden.

Staat uw vraag er niet tussen?