Risicofactoren bij myopie

Er is een aantal factoren die een rol spelen bij myopie. Eén daarvan is erfelijkheid. Daarnaast spelen omgevingsfactoren een rol, zoals de tijd dat uw kind buiten actief is. Zelfs als uw kind nog erg jong is (ongeveer 2 jaar) is het al verstandig om hem of haar veel buiten te laten spelen.

De 20-20-2 regel
Afbeelding voor Erfelijkheid en aanleg

Erfelijkheid en aanleg

Als u als ouder (of ouders) zelf (sterk) bijziend bent, is het extra raadzaam om goed in de gaten te houden of uw kind ook myoop wordt. Uw kind loopt dan namelijk simpelweg meer risico om bijziend te worden. Erfelijke aanleg vormt een belangrijke risicofactor. Dit wil absoluut niet zeggen dat uw kind automatisch bijziend wordt als u dat ook bent! Maar het is wel een indicatie dat uw kind een grotere kans heeft op het ontwikkelen van myopie. Het kan zijn dat uw kind al een bril of contactlenzen met een min sterkte draagt. Een belangrijke factor is de leeftijd waarop uw kind de correctie nodig had. Want hoe lager die leeftijd is, hoe hoger het risico op het ontwikkelen van progressieve myopie.

Omgevingsfactoren

Het is ook goed om te beseffen dat externe factoren een rol spelen bij het ontwikkelen van myopie. Brengt uw kind elke dag al veel tijd door met nabijwerk zoals lezen van een boek, smartphone of tablet? Dan groeit de kans op myopie. Hetzelfde geldt als uw kind veel binnen zit. Buiten spelen is goed voor de gezondheid van de ogen. Het is buiten namelijk veel lichter dan binnen. Daarnaast zullen de kinderen tijdens het buitenspelen veelal ‘in de verte kijken’. Dit wil niet zeggen dat kinderen niet mogen lezen. Ze moeten dit echter wel gedoseerd doen.

De 20-20-2 regel

Er is een hele simpele aanbeveling bedacht voor de ideale balans tussen nabijwerk en actief zijn voor opgroeiende kinderen: de 20-20-2 regel. Na een periode van 20 minuten dichtbij kijken zoals lezen of naar een beeldscherm kijken, is het goed als uw kind minimaal 20 seconden in de verte kijkt om de ogen te ontspannen. Daarnaast raden wij na 20 minuten een pauze aan. Het is ook belangrijk dat uw kind buiten als het licht is actief is, minstens 2 uur per dag. De heldere buitenomgeving heeft namelijk een remmend effect op de groei van het oog.

Afbeelding van De 20-20-2 regel

Veelgestelde vragen

  • Het gebeurt vast wel eens dat jouw papa of mama zegt dat je genoeg hebt gelezen en dat het tijd is om buiten te spelen. Of ze zeggen dat je moet ophouden met gamen. Of dat je je mobieltje moet wegleggen. Dat is niet om jou te pesten! Het is namelijk hartstikke gezond voor je ogen om niet te lang achter elkaar te lezen of te gamen of op je tablet of mobieltje te kijken. Jouw ogen kunnen door te lang nabijwerk te doen (zoals lezen, gamen of op je mobieltje kijken) te lang worden. Ze blijven dan teveel groeien. En dan moet je vaak een bril of contactlenzen met een minsterkte dragen. Natuurlijk is dat helemaal niet erg! Maar je ogen kunnen ook met die bril of contactlenzen blijven groeien. Dan zie je steeds waziger in de verte. En dat kan als je later ouder bent oogproblemen veroorzaken. En nu komt het: hoe langer jij elke dag buiten speelt hoe gezonder je ogen zijn!  Buiten is het namelijk veel lichter dan binnen. En al dat licht remt de groei van je ogen. Ook heel belangrijk: er is niets mis met lezen, gamen of op te tablet of mobiel kijken, maar je moet dit gewoon niet te lang achter elkaar doen. Na 20 minuten is het heel goed om je ogen uit de dichtbij stand te halen. Dat doe je door naar dingen te kijken die veraf zijn. Door bijvoorbeeld door het raam minstens 20 seconden naar buiten te kijken. Als je dan ook nog 2 uur per dag buiten actief bent, ben je goed bezig! Voor deze tips is een ezelsbruggetje bedacht: ze noemen dit samen de 20-20-2 regel. Na 20 minuten 20 seconden in de verte kijken en 2 uur per dag buiten zijn. Als je dit doet dan is dat super gezond voor je ogen. Mooi toch?

  • Wellicht heeft u of uw kind het boek Mijn gezonde lichaam ontvangen na uw bezoek aan Visser Contactlenzen. Dit door Nancy Tesselaar en Marije van der Veen gemaakte speel- en doeboek zit boordevol informatie, tips en spelletjes om uw kinderen spelenderwijs gezonder te laten leven. Het stimuleert kinderen ook om buiten actief te zijn. Daarom leek het ons passend om dit boek uit te delen. Nu vindt u het misschien vreemd dat wij juist een boek uitdelen, want was lezen niet juist slecht voor de ogen? Het mooie is dat Mijn gezonde lichaam ook de 20-20-2 regel helder uitlegt en ook duidelijk maakt dat er niks mis is met lezen als je het maar niet te lang achter elkaar doet en altijd je ogen ontspant door in de verte te kijken. Daarnaast stimuleert het boek de kinderen om buiten opdrachten uit te voeren. Heeft u het boek nog niet gezien en bent u nieuwsgierig geworden? Via deze link kunt u alvast een kijkje nemen!

  • Hoewel myopie een groeiend gezondheidsprobleem vormt, worden myopie behandelingen nog niet door de zorgverzekeraars vergoed. We hopen dat door de groeiende vraag naar myopie management behandelingen dit snel zal worden opgenomen in het basis pakket. Visser Contactlenzen raadt u aan wel contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te kijken of er toch sprake kan zijn van een vergoeding.

Staat uw vraag er niet tussen?