Wat is myopie precies?

Myopie (bijziendheid) houdt in dat het oog van uw kind te lang gegroeid is. De binnenkomende lichtstralen worden niet meer op het netvlies geprojecteerd maar daarvoor, wat een wazig zicht voor kijken op afstand oplevert.

Breking van het licht
Kinderen en gedoseerd nabijwerk

Groei van het oog

Hoewel het oog bij een kind van twee jaar meestal al volwassen afmetingen heeft, kan het oog nog wel in de lengterichting groeien. Dit betekent dat de afstand van hoornvlies tot het netvlies nog groter kan worden. Hierdoor worden de binnenkomende lichtstralen niet meer op het netvlies geprojecteerd maar daarvoor, wat een wazig zicht oplevert. Het oog groeit als het ware naar achteren toe. De aslengte wordt daardoor groter dan de gemiddelde waarde, die ongeveer 23 millimeter bedraagt. Als de ogen in de lengterichting blijven groeien, dient de correctie steeds groter te worden. De myopie is progressief. Zonder correctie zal het kind steeds slechter gaan zien. De kans is aanwezig dat het kind hoge myopie ontwikkelt. Hoge myopie wil zeggen dat de lengte van het oog aanzienlijk groter is dan gemiddeld. Dat is ook gelijk de reden dat er al op jonge leeftijd moet worden ingegrepen; in de leeftijd van 6-12 jaar kan de grootste ooggroei optreden.

Breking van de lichtstralen

Doordat een myoop oog te lang geworden is, vallen de lichtstralen niet meer op het netvlies. Dit kan gecorrigeerd worden met een bril of contactlenzen.

Meer informatie

Veelgestelde vragen

  • Hoewel myopie een groeiend gezondheidsprobleem vormt, worden myopie behandelingen nog niet door de zorgverzekeraars vergoed. We hopen dat door de groeiende vraag naar myopie management behandelingen dit snel zal worden opgenomen in het basis pakket. Visser Contactlenzen raadt u aan wel contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te kijken of er toch sprake kan zijn van een vergoeding.

Staat uw vraag er niet tussen?