Onregelmatig gevormd hoornvlies

Het hoornvlies is het voorste, bolvormige transparante deel van het oog en bepaalt voor het grootste deel welke bril- of contactlenssterkte iemand nodig heeft. Een verandering in de vorm of de helderheid van het hoornvlies kan de gezichtsscherpte sterk beïnvloeden. Met contactlenzen kan visuele hinder door de aandoening goed worden verholpen.

Behandeling

Oorzaken

Littekens op het hoornvlies kunnen een sterk verminderd zicht tot gevolg hebben. Deze littekens kunnen diverse oorzaken hebben, zoals een ongeluk, operatie, ontsteking of extreme uitdroging. Er kunnen echter ook andere oorzaken zijn voor onregelmatige hoornvliezen zoals aandoeningen waarbij het hoornvlies vervormt (bijvoorbeeld keratoconus, keratoglobus, pellucide marginale degeneratie).

Contactlenzen die een oplossing bieden bij een onregelmatig gevormd hoornvlies:

Behandeling

De behandeling richt zich vooral op het verbeteren van het zicht. Als de vervorming zeer gering is en zich niet in het pupilvlak bevindt, is deze te corrigeren met een bril of contactlenzen. Bij grotere of onregelmatigere littekens worden speciale vormstabiele (harde) lenzen aangemeten. Is het hoornvlies te onregelmatig gevormd, dan kan met een bril onvoldoende gezichtsscherpte worden verkregen. Contactlenzen kunnen dan uitkomst bieden.

Afbeelding van Behandeling

Veelgestelde vragen

  • Contactlenzen die zijn aangemeten op medische indicatie, of waarvoor u door uw oogarts naar ons bent doorverwezen, worden vrijwel altijd vergoed door uw zorgverzekeraar binnen het basispakket. De aanschaf van de contactlenzenvloeistof wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. Dit is soms ook het geval bij diensten die bij ons worden afgenomen, zoals passingen en controles. Hiervoor kunt u een medisch abonnement bij ons afsluiten. U betaalt dan € 7,05 per maand via een doorlopende SEPA-incasso. Als u een medisch abonnement bij ons heeft, hoeft u de controles niet meer los af te rekenen en krijgt u tevens korting op de vloeistof. Een overzicht van alle zorgverzekeraars en hun labels vindt u via deze link.

Staat uw vraag er niet tussen?