Myopie spreekuur voor kinderen

Op woensdag 1 mei van 13:30 tot 17:00 uur organiseert Visser Contactlenzen in Rijnstate Elst een speciaal myopie spreekuur voor kinderen vanaf 8 jaar.

Graag helpen wij met een preventieve screening om de risico’s van myopie (bijziendheid) op lange termijn te beperken. Om deze reden bieden we een kosteloos en vrijblijvend myopie spreekuur aan. Dit is een kindvriendelijke oogscreening van ongeveer 20 minuten waarbij we het risicoprofiel voor myopie in kaart brengen.

 

 

Aanmelden
Afbeelding voor Myopie spreekuur voor kinderen

Heeft u interesse? Laat hieronder uw gegevens achter. Wij nemen contact met u op.

Myopie spreekuur

Voor wie? Voor kinderen vanaf 8 jaar
Wanneer? 1 mei 13:30 tot 17:00 uur.
Waar? Visser Contactlenzen – Elst, Stationsplein 2, 6662 NC Elst
Kosten? Dit speciale myopie spreekuur is kosteloos
Aanmelding nodig? Ja, plaatsen zijn beperkt. De afspraak duurt ongeveer 20 minuten.

Wat is myopie?

Bij Visser Contactlenzen bent u aan het juiste adres voor myopie management. Onze bewezen vakkennis en lange ervaring met het aanpassen van contactlenzen garanderen de beste zorg voor de ogen van uw kind.

Hoe ziet het myopie spreekuur eruit?

calendar

Myopie vragenlijst invullen

Samen met uw kind beantwoordt u een aantal vragen over de factoren die een rol spelen bij de ontwikkeling van myopie zoals leeftijd, erfelijkheid en lifestyle.
user-focus

Aslengte meting en indicatie sterkte

De aslengte van het oog wordt opgemeten door een apparaat om in kaart te brengen hoe lang het oog is. We kijken of de aslengte samenhangt met de sterkte en plotten de aslengte in een grafiek om te beoordelen of het binnen de norm valt.
lens

Tips & advies

Na deze meting kunnen we bepalen wat het risicoprofiel op de ontwikkeling van myopie is en krijgt u advies over een mogelijk vervolgonderzoek en tips.
Optometrist Rob Overgoor
Onze optometrist Rob Overgoor verzorgt het myopie spreekuur.

Aanmelden
myopie spreekuur

Het myopie spreekuur in Elst vindt plaats op woensdag 1 mei van 13:30 tot 17:00 uur en is enkel op afspraak. Laat uw gegevens via onderstaand formulier achter; wij bellen u terug om de afspraak in te plannen.

Let op: Plaatsen zijn beperkt. Er zijn geen kosten aan dit speciale myopie spreekuur verbonden.

DD dash MM dash JJJJ
Dit e-mailadres gebruiken wij om een eventuele afspraakbevestiging naartoe te sturen.
Dit telefoonnummer gebruiken wij om contact met u op te nemen.
Ik geef Visser Contactlenzen toestemming om mijn persoonsgegevens op te slaan en te verwerken. We gebruiken uw gegevens alleen om contact met u op te nemen.*
Afbeelding voor Hugo (13) vertelt:

Hugo (13) vertelt:

“Voordat ik mijn lenzen had, dacht ik dat ik het allemaal wel goed zag. Maar het bleek soms wel heel lastig om de dingen van het bord te lezen op school. Tegen andere kinderen die lenzen spannend vinden, wil ik graag zeggen: Het valt allemaal wel mee. Als je eenmaal je eerste lens in hebt gezet, dan is het helemaal niet meer zo spannend.” – Hugo, 13 jaar

Veelgestelde vragen

 • Bijziendheid, ook wel myopie genoemd, betekent dat je dingen die ver weg zijn niet goed kunt zien, maar dichtbij wel. Dit gebeurt omdat het licht dat in je oog komt niet precies op de goede plek aan de achterkant van je oog terechtkomt. Meestal is dit omdat je oog te lang is. Dan heb je een bril of contactlenzen nodig om ver weg ook scherp te kunnen zien.

   

 • Er wordt momenteel veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van het ontstaan van bijziendheid. De belangrijkste factoren die invloed hebben op het toenemen van de minsterkte betreffen:

  • Erfelijkheid: Als je ouders bijziend zijn, is de kans groter dat jij dat ook wordt.
  • Veel lezen of naar schermen kijken: Langdurig focussen op dichtbijgelegen objecten, zoals boeken of schermen, zonder pauzes.
  • Weinig buitenspelen: Niet genoeg blootstelling aan natuurlijk daglicht kan de ontwikkeling van myopie bevorderen.
  • Leeftijd: Myopie ontwikkelt zich vaak in de kindertijd of tienerjaren en kan verergeren naarmate men ouder wordt.
  • Omgevingsfactoren: Leven of werken in omgevingen die veel nabij visuele activiteit vereisen, zoals intensief computergebruik of veel lezen.
  • Etniciteit: Bij bepaalde etnische groepen, zoals mensen van Oost-Aziatische afkomst, zien we vaker myopie.
 • Het aantal bijzienden wereldwijd neemt toe. Eerst vooral in stedelijk Azië, maar we zien echter ook in Nederland dat het percentage van bijzienden steeds hoger wordt.

 • Bijziendheid is op zichzelf een onschuldige oogaandoening die goed met een bril of lenzen gecorrigeerd kan worden. Veelal wordt bijziendheid veroorzaakt doordat het oog te lang is. De groei van het oog vindt plaats in de jeugd. Als een kind op jonge leeftijd al bijziend is, zal dit tijdens de groeiperiode hoogstwaarschijnlijk nog toenemen. Hoe langer het oog wordt, hoe groter de kans bestaat op het ontstaan van bepaalde oogaandoeningen zoals netvliesaandoeningen, staar of glaucoom op latere leeftijd.

 • Het is heel begrijpelijk dat u zich zorgen maakt als uw kind al op jonge leeftijd bijziend is en dus een bril of contactlenzen moet dragen om in de verte scherp te kunnen zien. Dat uw kind bijziend is, wil echter nog niet zeggen dat uw kind ook progressieve myopie heeft. Het is heel goed mogelijk dat de myopie zich stabiliseert en dus niet steeds toeneemt. Het is wel heel belangrijk dat de myopie bij uw kind goed wordt gecontroleerd. Het is namelijk zo dat de kans op het afremmen van progressieve myopie het grootst is op jonge leeftijd. Dus hoe eerder er met een passende behandelmethode is begonnen hoe beter de myopie kan worden afgeremd.

 • Als je eenmaal bijziend bent kun je dat niet terugdraaien. Wat u wel kunt doen is bij kinderen de verdere groei van het oog proberen te af te remmen. Dit kunt u doen door de leefstijlregels op te laten volgen, eventueel aangevuld met een van de wetenschappelijk bewezen effectieve remmende therapieën. De verschillende therapieën kunnen de achteruitgang remmen, maar niet stoppen of herstellen. Het effect van de verschillende opties zal ook bij ieder kind anders zijn.

 • Zorg dat kinderen veel naar buiten gaan. Vanuit verschillende instanties wordt geadviseerd om kinderen minimaal 2 uur per dag buiten te laten zijn. Naar school fietsen telt ook mee!

  Houd een minimale afstand aan van 40 cm bij het lezen van een boek, kijken op een tablet of tijdens het doen van knutselwerk. Laat het kind tevens na 20 minuten aaneengesloten dichtbijwerk even een korte pauze nemen door ongeveer 20 seconden in de verte te kijken. De 20-20-2 regel.

  Overleg eventueel ook met school wat ze kunnen doen om de kinderen aan deze leefstijlregels te houden.

Visser Contactlenzen

De beste oplossing, de beste zorg.